Czerwona jest z zielonej a zielona robi się czerwona – a co z żółtą?

Polub i udostępnij:
Pin Share

O czym mowa? Oczywiście o papryce. Gatunków jest mnóstwo. Jednak skupię się na tych najpopularniejszych. Czerwona, żółta i zielona. Dlaczego warto je konsumować? Wiadomo, że są zdrowe, i mają witaminy. Tylko? Nie, nie tylko.

Zielona jest czerwona, a czerwona była zieloną – o co chodzi?

Otóż, papryka czerwona i zielona to jeden krzak. Najpierw rośnie piękna zielona papryka (gorzka i mało kaloryczna). A  im dłużej pozwolimy jej rosnąć to otrzymamy paprykę czerwoną  (słodszą , miękką i bardziej kaloryczną). Dlatego zielone wytrzymują dwa razy dłużej niż czerwone. Mogą leżeć i leżeć.

zielona papryka:www.nasportowo.crazylife.pl

Papryka zielona.

  • gorzka w smaku, piekący smak papryki spowodowany jest przez KAPSAICYNĘ (działa rozgrzewająco i przeciwbólowo),
  • jest najmniej kaloryczna,
  • zawiera mnóstwo kwasu foliowego (coś dla kobiet w ciąży i planujących),
  • długo jest świeża,

czerwona papryka:www.nasportowo.crazylife.pl

Papryka czerwona.

  • w czerwonej i żółtej jest czterokrotnie więcej wit.C niż w cytrynie,
  • dzięki zawartości luteiny pozytywnie wpływa na wzrok i naszą skórę,
  • ma najwięcej witaminy A (beta-karoten – stąd ten kolor),

żółta papryka:www.nasportowo.crazylife.pl

Papryka żółta.

  • jest najsłodsza i najbardziej soczysta,
  • podobnie do czerwonej ma czterokrotnie więcej wit.C niż cytryna,
  • także dużo wit.E i B6 (witamin młodości),

Gotowana, duszona, pieczona czy surowa?

Papryka jest źródłem potasu i wapnia, witaminy C, A, E. Pod wpływem duszenia i pieczenia zachowuje wszystkie swoje właściwości.  Najzdrowsza jest papryka surowa. Sproszkowana poprawia trawienie i pobudza apetyt. Dla osób odchudzających się polecane są papryki ostre bo hamują łaknienie i podkręcają trawienie.

Kolejny dobry nawyk, zamiast chipsów, paluszków i orzeszków przed TV proponuję kolorową paprykę, chrupie bardzo podobnie i wciąga. I na grilla także. Miłego weekendu!

Powodzenia!

Polub i udostępnij:
Pin Share

2 komentarze

  1. Super ze odpowiedzieliście na pytanie w temacie! Czyli skąd się bierze żółta papryka, czy to inny gatunek?! Pf!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.