O czym mowa? Oczywiście o papryce. Gatunków jest mnóstwo. Jednak skupię się na tych najpopularniejszych. Czerwona, żółta i zielona. Dlaczego warto je konsumować? Wiadomo, że są zdrowe, i mają witaminy. Tylko? Nie, nie tylko.
Zielona jest czerwona, a czerwona była zieloną – o co chodzi?
Otóż, papryka czerwona i zielona to jeden krzak. Najpierw rośnie piękna zielona papryka (gorzka i mało kaloryczna). A im dłużej pozwolimy jej rosnąć to otrzymamy paprykę czerwoną (słodszą , miękką i bardziej kaloryczną). Dlatego zielone wytrzymują dwa razy dłużej niż czerwone. Mogą leżeć i leżeć.
Papryka zielona.
- gorzka w smaku, piekący smak papryki spowodowany jest przez KAPSAICYNĘ (działa rozgrzewająco i przeciwbólowo),
- jest najmniej kaloryczna,
- zawiera mnóstwo kwasu foliowego (coś dla kobiet w ciąży i planujących),
- długo jest świeża,
Papryka czerwona.
- w czerwonej i żółtej jest czterokrotnie więcej wit.C niż w cytrynie,
- dzięki zawartości luteiny pozytywnie wpływa na wzrok i naszą skórę,
- ma najwięcej witaminy A (beta-karoten – stąd ten kolor),
Papryka żółta.
- jest najsłodsza i najbardziej soczysta,
- podobnie do czerwonej ma czterokrotnie więcej wit.C niż cytryna,
- także dużo wit.E i B6 (witamin młodości),
Gotowana, duszona, pieczona czy surowa?
Papryka jest źródłem potasu i wapnia, witaminy C, A, E. Pod wpływem duszenia i pieczenia zachowuje wszystkie swoje właściwości. Najzdrowsza jest papryka surowa. Sproszkowana poprawia trawienie i pobudza apetyt. Dla osób odchudzających się polecane są papryki ostre bo hamują łaknienie i podkręcają trawienie.
Kolejny dobry nawyk, zamiast chipsów, paluszków i orzeszków przed TV proponuję kolorową paprykę, chrupie bardzo podobnie i wciąga. I na grilla także. Miłego weekendu!
Powodzenia!
Uwielbiam paprykę na surowo i jako dodatek do sałatek, potraw wszelkiego rodzaju 🙂
Super ze odpowiedzieliście na pytanie w temacie! Czyli skąd się bierze żółta papryka, czy to inny gatunek?! Pf!