Jaki kolagen wybrać?

Polub i udostępnij:
Pin Share

Kolagen to główne białko tkanki łącznej, które odpowiada za elastyczność skóry. Znajduje się również w ścięgnach, włosach, paznokciach, kościach oraz stawach. Po 25. roku życia jego ilość w naszym organizmie zaczna systematycznie spadać. Niedobór kolagenu powoduje pierwsze zmarszczki, utratę elastyczności i jędrności skóry, kruchość i łamliwość paznokci oraz problemy ze stawami. Można jednak temu zapobiec dostarczając organizmowi kolagen rybi, którego budowa jest niemalże identyczna z kolagenem ludzkim. Cząsteczka kolagenu morskiego jest mniejsza, dzięki temu jego wchłanialność jest najwyższa spośród różnych typów kolagenów, takich jak kolagen wołowy czy kolagen drobiowy.

kolagen

Na rynku można odnaleźć bardzo wiele produktów kolagenowych występujących w róznych postaciach. Można kupić kolagen w tabetkach lub kapsułkach łatwych do połknięcia, kolagen do picia lub w proszku. Występuje również jako składnik kremów przeciwstarzeniowych, preparatów poprawiających kondycję włosów i paznokci. Stosowałam zarówno kapsułki, jak i w płynnej postaci, jednak dopiero kolagen w proszku okazał się najwygodniejszą dla mnie alternatywą. Kolagen w proszku można dodawać do jogurtów, mleka, wody lub soków. Zajmuje stałe miejsce w mojej kuchni, dzięki czemu nie sposób zapomnieć o regularnym zażywanu go.

Kolagen Naturalny Rybi 

Receptura kolagenu marki KolagenFood została opracowana z niezywkłą starannością. Ten niesłodzony izolat białka kolagenowego dogłębie nawilża skórę, przeciwdziała procesowi starzenia się, regeneruje skórę, włosy i paznokcie. Poręczne opakowanie (150g) zapewnia 15 porcji, przy stosowaniu zgodnie z zaleceniami dwóch łyżeczek raz na dobę. Kolagen nie zmienia w znacznym stopniu smaku soku, jogurtu czy mleka. Może być więc śmiało stosowany przez osoby o wybrednych kubkach smakowych.

Kolagen im szybciej przedostanie się do krwiobiegu, tym krótszy czas jego syntezy. Jego regularne stosowanie poprawia wygląd skóry, opóźnia proces jej starzenia oraz powstrzymuje wypadanie włosów i wzmocnia paznokcie. Nie zawiera GMO.

kolagen naturalny rybi

Hydrolizat Białka Kolagenowego

To właśnie kolagenowi nasze ściegna, kości, chrząstki i więzadła zawdzięczają zdolność do prawidłowego funkcjonowania. Białka kolagenowe są podstawowym składnikiem narządów oraz tkanek, które muszą pozostać odporne na rozciąganie i sprężyste. Dieta uzupełniona w kolagen zapewnia przyspieszenie regeneracji tkanki chrzęstno-stawowej oraz kompleksowe odżywienie organizmu.

Hydrolizat Białka Kolagenowego również występuje w postaci proszku. Opakowanie zawierające 150g produktu wystarcza na przygotowanie pięciu porcji napoju, a dzienne zalecane spożycie to 1-3 porcje dziennie. Można przyrządzać go z wodą, jogurtem czy sokiem owocowym. Produkt doskonale wzmacnia i regeneruje stawy, ściegna oraz mięśnie, co ma ogromne znaczenie zwłaszcza dla osób aktywnych fizycznie. Warto wspomnieć, że hydrolizat nie zawiera cukru ani GMO i może być stosowany niezależnie od wieku.

hydrolizat białka kolagenowego

Im wcześniej rozpoczniemy uzupełnianie kolagenu w organizmie, tym później odczujemy nieubłagany proces starzenia się, który bądź co bądź jest nieodwracalny. Nasze samopoczucie i wygląd zależy wyłącznie od nas, a nie wieku, który wskazuje nam metryka. Warto o tym pomyśleć odpowiednio wcześnie.

hydrolizat

 

Polub i udostępnij:
Pin Share

Jeden komentarz

  1. Kolagen dostepny jest w roznych produktach spozywczych pochodzenia zwierzecego, jednak przewaznie tych najmniej lubianych – chrzastkach, skorkach, szpiku. Sa one zrodlem nasyconych kwasow tluszczowych, ktorych nadmiar w diecie nie jest wskazany, poniewaz sprzyja rozwojowi chorob ukladu sercowo-naczyniowego. Z tego powodu nie tak latwo jest dostarczyc kolagen wraz z dieta. Alternatywa sa suplementy diety bogate w ten skladnik.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.