Kolagen to główne białko tkanki łącznej, które odpowiada za elastyczność skóry. Znajduje się również w ścięgnach, włosach, paznokciach, kościach oraz stawach. Po 25. roku życia jego ilość w naszym organizmie zaczna systematycznie spadać. Niedobór kolagenu powoduje pierwsze zmarszczki, utratę elastyczności i jędrności skóry, kruchość i łamliwość paznokci oraz problemy ze stawami. Można jednak temu zapobiec dostarczając organizmowi kolagen rybi, którego budowa jest niemalże identyczna z kolagenem ludzkim. Cząsteczka kolagenu morskiego jest mniejsza, dzięki temu jego wchłanialność jest najwyższa spośród różnych typów kolagenów, takich jak kolagen wołowy czy kolagen drobiowy.
Na rynku można odnaleźć bardzo wiele produktów kolagenowych występujących w róznych postaciach. Można kupić kolagen w tabetkach lub kapsułkach łatwych do połknięcia, kolagen do picia lub w proszku. Występuje również jako składnik kremów przeciwstarzeniowych, preparatów poprawiających kondycję włosów i paznokci. Stosowałam zarówno kapsułki, jak i w płynnej postaci, jednak dopiero kolagen w proszku okazał się najwygodniejszą dla mnie alternatywą. Kolagen w proszku można dodawać do jogurtów, mleka, wody lub soków. Zajmuje stałe miejsce w mojej kuchni, dzięki czemu nie sposób zapomnieć o regularnym zażywanu go.
Kolagen Naturalny Rybi
Receptura kolagenu marki KolagenFood została opracowana z niezywkłą starannością. Ten niesłodzony izolat białka kolagenowego dogłębie nawilża skórę, przeciwdziała procesowi starzenia się, regeneruje skórę, włosy i paznokcie. Poręczne opakowanie (150g) zapewnia 15 porcji, przy stosowaniu zgodnie z zaleceniami dwóch łyżeczek raz na dobę. Kolagen nie zmienia w znacznym stopniu smaku soku, jogurtu czy mleka. Może być więc śmiało stosowany przez osoby o wybrednych kubkach smakowych.
Kolagen im szybciej przedostanie się do krwiobiegu, tym krótszy czas jego syntezy. Jego regularne stosowanie poprawia wygląd skóry, opóźnia proces jej starzenia oraz powstrzymuje wypadanie włosów i wzmocnia paznokcie. Nie zawiera GMO.
Hydrolizat Białka Kolagenowego
To właśnie kolagenowi nasze ściegna, kości, chrząstki i więzadła zawdzięczają zdolność do prawidłowego funkcjonowania. Białka kolagenowe są podstawowym składnikiem narządów oraz tkanek, które muszą pozostać odporne na rozciąganie i sprężyste. Dieta uzupełniona w kolagen zapewnia przyspieszenie regeneracji tkanki chrzęstno-stawowej oraz kompleksowe odżywienie organizmu.
Kolagen dostepny jest w roznych produktach spozywczych pochodzenia zwierzecego, jednak przewaznie tych najmniej lubianych – chrzastkach, skorkach, szpiku. Sa one zrodlem nasyconych kwasow tluszczowych, ktorych nadmiar w diecie nie jest wskazany, poniewaz sprzyja rozwojowi chorob ukladu sercowo-naczyniowego. Z tego powodu nie tak latwo jest dostarczyc kolagen wraz z dieta. Alternatywa sa suplementy diety bogate w ten skladnik.